Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na wątróbkę

wątróbka drobiowa 500 g
cebula 2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Składniki na sos z kurek

kurki 250 g
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana kremowa 30% 200 ml
natka pietruszki 2 łyżki

Składniki na talarki ziemniaczane

ziemniaki 500 g
olej do smażenia
sól
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2-3 łyżki
ząbek czosnku 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami

Kroki postępowania

1
Wątróbkę dokładnie płuczemy, oczyszczamy i odkładamy na papierowy ręcznik. Cebulę kroimy w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę, dodajemy wątróbkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 5 minut. Wątróbkę z cebulką przekładamy do miseczki i odkładamy na bok.
Krok 1 - Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami foto
2
W międzyczasie przygotowujemy talarki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki/talarki o grubości ok. 0,7 cm. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.

Talarki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 10 minut.
Krok 2 - Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami foto
3
Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Na patelnię wlewamy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy wątróbkę i całość dusimy ok. 5-7 minut. Posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
Krok 3 - Wątróbka drobiowa w sosie z kurek z ziemniaczanymi talarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 11.12.2014 21:50
wygląda smakowicie
Katarzyna59 11.12.2014 17:07
wygląda przepysznie
aginaa 11.12.2014 16:31
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak