Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa

5.0
(52)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Wątróbka drobiowa to cenne źródło białka i witamin A, D, E, K, B6, B12, biotyny oraz kwasu foliowego. Jest także cennym źródłem dobrze przyswajalnych mikroelementów tj. żelazo, cynk, selen, magnez, miedź, potas i wapń. Dzisiaj zapraszam na prosty, tani i pyszny przepis na wątróbkę drobiową z cebulą

Składniki:

SKŁADNIKI

wątróbka drobiowa 500 gramów
cebula duża 1 sztuka
mąka 1.5 łyżki
olej do smażenia 5 łyżek
Sól kamienna spożywcza jodowana 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
świeża natka pietruszki posiekana 1 łyżka

Porada

Pamiętajmy, aby wątróbkę solić po usmażeniu - wtedy będzie miękka i delikatna. Danie możemy urozmaicić, dodając na koniec łyżeczkę musztardy francuskiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa

  • wątróbka drobiową
  • wątróbka z cebulką
  • pomysł na obiad

KROK 1. Umyte i osuszone na ręczniku papierowym wątróbki oczyszczamy z błonek, żyłek i tłuszczu. Każdy kawałek delikatnie obtaczamy w mące (zapobiegnie to pryskaniu podczas smażenia).

KROK 2. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju do lekkiego zarumieniania. Na drugiej patelni smażymy wątróbki z obu stron przez około 2 minuty (polecam dodać niewielką ilość oleju, aby dodatkowo zapobiec pryskaniu).

KROK 3. Na koniec do wątróbki dodajemy usmażoną cebulę, doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

* Wątróbkę podałam z czarną soczewicą, kaszą pęczak oraz ogórkami małosolnymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak