Wątróbka a\'la stek w sosie słodko-kwaśnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątroba wieprzowa

    0,8 kg
  • mleko

    1/2 litra
  • sos

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • jabłka

    2
  • majeranek

    1 szczypta
  • oliwa

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę wieprzową kroimy na równej grubości steki i zalewamy mlekiem. Jabłko obieramy, wyrajamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Z papryczki pozbywamy się pestek i również kroimy w kosteczkę. Sądzę, że jeśli ktoś nie posiada papryczki to może kupić sos słodko-kwaśny pikantny. Smakować powinno podobnie. Rozgrzewamy patelnię grillową posmarowaną oliwą i posypujemy majerankiem. Następnie kładziemy wątróbkę i grillujemy z dwóch stron. Tutaj czas smażenie zależy od grubości wątróbki jak i końcowego efektu jaki chcemy osiągnąć. Jeśli preferujemy wątróbkę mocno spieczoną to możemy ewentualnie jeszcze wątróbkę z patelnią wstawić do piekarnika i podpiec w temp. 160°C. W drugim garnuszku dusimy pokrojone jabłka wraz z papryką. Gdy zaczną być miękkie i część soków odparuje dodajemy sos słodko-kasny, mieszamy i całość trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 minut. Na talerz wykładamy sos, na to grillowaną wątróbkę i na wierzch jeszcze odrobinę sosu. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 16.09.2013 09:32
Świetny przepis
Ewa52 10.09.2012 08:24
super
Ewa52 10.09.2012 08:24
super
owca441 25.11.2011 17:39
ciekawe
kuklik 24.11.2011 09:45
apetyczne
Ania67 09.06.2011 14:00
ekstra
Katarzyna/kate1980 05.04.2011 19:47
super przepis
bejciu24 05.04.2011 18:19
musi być smaczna
agnieszka137 04.04.2011 23:45
pożywne danie
Mariusz10 04.04.2011 23:38
super zdjęcie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat