Przepis i sposób przygotowania na: WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY
Obieram i kroję w piórka cebulę, czosnek przeciskam
przez praskę i razem przesmażam na patelni.
Następnie zagotowuję (dolewam wody, jeśli to konieczne) soczewicę
wraz z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem soli.
Po 20-25 minutach wrzucam obrane i pokrojone w plastry marchewki
oraz pietruszki, a także podzielony na mniejsze części brokuł.
Dolewam tyle wody, aby warzywa były przykryte. Całość gotuję
do chwili, aż soczewica będzie miękka i warzywa będą się rozpadać.
Pod koniec gotowania wrzucam na około 2-3 minuty 200g zielonego
groszku, resztę odstawiam na chwilę na bok.
Gdy warzywa są odpowiednie, odcedzam cały płyn od gotowania.
Wszystko miksuję blenderem na pulpę. Dodaję przyprawy, sól,
posiekany koperek, jajko oraz oliwę. Mieszam wszystko, dodając
na końcu jeszcze pozostawione 100g groszku.
Tak powstałą masę przekładam do foremki.
Piekę przez 50 minut w 180 stopniach. Studzę.