Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 250 g
cebula biała 2 szt
brokuł 1/2 szt
groszek zielony 300 g
marchewka 2 szt
pietruszka 2 szt
czosnek ząbki 3 zącbki
jajko 1 szt
oliwa 2 łyzki
koperek 1 pęczek
tymianek
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY

Soczewicę zalewam zimną wodą i zostawiam na godzinę.
Obieram i kroję w piórka cebulę, czosnek przeciskam
przez praskę i razem przesmażam na patelni.

Następnie zagotowuję (dolewam wody, jeśli to konieczne) soczewicę
wraz z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem soli.

Po 20-25 minutach wrzucam obrane i pokrojone w plastry marchewki
oraz pietruszki, a także podzielony na mniejsze części brokuł.
Dolewam tyle wody, aby warzywa były przykryte. Całość gotuję
do chwili, aż soczewica będzie miękka i warzywa będą się rozpadać.
Pod koniec gotowania wrzucam na około 2-3 minuty 200g zielonego
groszku, resztę odstawiam na chwilę na bok.

Gdy warzywa są odpowiednie, odcedzam cały płyn od gotowania.
Wszystko miksuję blenderem na pulpę. Dodaję przyprawy, sól,
posiekany koperek, jajko oraz oliwę. Mieszam wszystko, dodając
na końcu jeszcze pozostawione 100g groszku.

Tak powstałą masę przekładam do foremki.
Piekę przez 50 minut w 180 stopniach. Studzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 04.05.2014 15:55
super pasztecik!
Laila2786 04.05.2014 12:23
bardzo dobry pasztet
Edith85 04.05.2014 08:54
bardzo lubię takie pasztety
Ankha 04.05.2014 07:52
Poczciwy pasztecior z soczewicy ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak