Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki z mięsem
Paszteciki z mięsem to idealna przekąska na imprezę. Można jeść je same, z barszczem czerwonym lub innym dowolnym dodatkiem, na przykład sałatką lub surówką. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić paszteciki w nietypowym wydaniu, bo z pomidorem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Farsz:
1. Pieczarki myjemy i kroimy na drobno, cebulę kroimy. Składniki wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Odstawiamy.
2. Marchew trzemy na tarce, a paprykę drobno siekamy. Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórki. Wszystko razem dusimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Następnie dokładamy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być różowe. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Wszystko dusimy do momentu, gdy pomidory się rozpadną.
4. Doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Dajemy natkę pietruszki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
1. Przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, cukier, mleko.
2. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy go na stolnicę i wałkujemy. Wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
3. Każdy pieróg nakłuwamy widelcem od dołu i kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy pół godziny, aż się zrumienią.