Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paszteciki z mięsem

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Paszteciki mięsne najlepiej jeść na ciepło. Swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięczają ciastu drożdżowemu. Farsz nie jest standardowy, ponieważ jest z dodatkiem pomidora. Można jeść je same lub z sałatką i innymi warzywami.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka 500 gramów
jajko 2 szt.
drożdże suche 8 g
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 1 szklanka
Sól kamienna spożywcza jodowana pół łyżeczki

Farsz

mięso mielone 50 dag
pieczarki 10 dag
cebula 2 szt.
marchew 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
pomidor 2 szt.
czosnek 4 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżeczki
olej 3 łyżki
Sól kamienna spożywcza jodowana pół łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat pół łyżeczki
natka pietruszki 3 garści

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem to idealna przekąska na imprezę. Można jeść je same, z barszczem czerwonym lub innym dowolnym dodatkiem, na przykład sałatką lub surówką. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić paszteciki w nietypowym wydaniu, bo z pomidorem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Farsz:

1. Pieczarki myjemy i kroimy na drobno, cebulę kroimy. Składniki wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Odstawiamy.

2. Marchew trzemy na tarce, a paprykę drobno siekamy. Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórki. Wszystko razem dusimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Następnie dokładamy mięso mielone i smażymy, aż przestanie być różowe. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Wszystko dusimy do momentu, gdy pomidory się rozpadną.

4. Doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Dajemy natkę pietruszki. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto:

1. Przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, sól, cukier, mleko.

2. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy go na stolnicę i wałkujemy. Wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

3. Każdy pieróg nakłuwamy widelcem od dołu i kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy pół godziny, aż się zrumienią.

Polecam podanie pasztecików z sałatką oraz pomidorkami koktajlowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak