Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywne placuszki

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Placki z cukinii i dyni przygotowuje się ekspresowym tempie. Są chrupiące i kolorowe, po prostu wyśmienite.

Składniki:

dynia ćwiartka
cukinia 30 dag
por młody 1 sztuka
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypta
olej 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywne placuszki

Sposób przygotowania:

1
Dynię i cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umyty por pokroić w krążki. Przygotowane warzywa wymieszać z odrobiną soli, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Warzywne placuszki foto
2
Następnie odcisnąć z powstałego soku, dodać jajko, obie mąki, zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą, wymieszać.
Krok 2 - Warzywne placuszki foto
3
Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Warzywne placuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 10.12.2018 21:30
Dobry pomysł na wykorzystanie dyni, którą czasem ciężko zużyć w całości. Takie placuszki na pewno są pyszne, szczególnie z dodatkiem jogurtu lub sosu czosnkowego.
Bożena Matuszczyk 10.12.2018 10:15
Placuszki wyglądają smakowicie i są pięknie podane,;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak