Warzywne placuszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Placki z cukinii i dyni przygotowuje się ekspresowym tempie. Są chrupiące i kolorowe, po prostu wyśmienite.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    ćwiartka
  • cukinia

    30 dag
  • por młody

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypta
  • olej

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Warzywne placuszki foto
Dynię i cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umyty por pokroić w krążki. Przygotowane warzywa wymieszać z odrobiną soli, odłożyć na kilka minut.
Krok 2 - Warzywne placuszki foto
Następnie odcisnąć z powstałego soku, dodać jajko, obie mąki, zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą, wymieszać.
Krok 3 - Warzywne placuszki foto
Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 10.12.2018 21:30
Dobry pomysł na wykorzystanie dyni, którą czasem ciężko zużyć w całości. Takie placuszki na pewno są pyszne, szczególnie z dodatkiem jogurtu lub sosu czosnkowego.
Bożena Matuszczyk 10.12.2018 10:15
Placuszki wyglądają smakowicie i są pięknie podane,;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat