Warzywne kotlety mielone

Warzywne kotlety mielone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj przygotowałam na obiad kotlety mielone trochę w innej wersji bo z dodatkiem świeżych warzyw. Kotlety bardzo smakowały mojej rodzince.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

potrzebne składniki

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 gramów
  • bułka

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 ząbki
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    1 szklanka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    2 szczypty
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    0.5 łyżeczki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • por

    1 sztuk
  • cebula

    0.5 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • bułka tarta

    300 gramów
  • olej do smażenia

    0.5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę czerwoną umyć ,osuszyć , usunąć gniazda nasienne ,a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach to samo zrobić z marchewką.
Por umyć przekroić po długości na pół i pokroić w pół plasterki.
Czosnek i cebulę obrać, cebulę drobno pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.

Mięso mielone przełożyć do miski, do mięsa dodać jajka, przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku , namoczoną w mleku, lecz odciśniętą dobrze bułkę oraz przygotowane wcześniej warzywa.
Wymieszać i odstawić na 10 - 15 minut.
Z masy formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Bożena Matuszczyk
Rada; Gdyby ciasto przywierało do rąk możemy moczyć wewnętrzną stronę rąk w wodzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

15.07.2019 20:26
Dobre kotlety.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat