Przepis i sposób przygotowania na: Warzywne kotleciki z serem
Papryki pół czerwonej, żółtej oraz zielonej, umyć osuszyć, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę po obraniu, również pokroić w kostkę.
Bułkę zamoczyć w wodzie. Mięso mielone zagnieść z odciśniętą bułką, jajkiem, cebulą oraz pokrojoną papryką. Doprawić na pikantnie solą, pieprzem cayenne oraz papryką słodką.
Ser żółty pokroić na 7-8 kostek.
Z masy formować kotleciki wciskając w każdy kawałek sera żółtego.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć kotleciki po 6-8 minut z każdej strony.
Pozostałą paprykę, pokroić na kawałki, dodać obraną pokrojoną w półksiężyce cebulę.
Ocet doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru a następnie połączyć z olejem.
Sosem polać warzywa w misce, wymieszać i zostawić na 20 minut. Sos podawać do kotlecików.