Warzywne koszyczki z sałaty na ostro

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata

    1 główka
  • marchew

    200 gram
  • cebula

    100 gram
  • czosnek

    1 ząbek
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • szczypiorek

    6 łyżek
  • szynka gotowana

    150 gram
  • sos chili

    100 ml
  • olej

    2 łyżki
  • kiełki

    100 (fasoli)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę oraz cebulę obrać i pokroić w drobniutkie kosteczki. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać (można też przepuścić przez wyciskarkę). Kiełki dokładnie opłukać, a następnie odsączyć. Szynkę pokroić w malutką kostkę. Następnie pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę, czosnek oraz kiełki lekko poddusić pod przykryciem na rozgrzanym oleju. Następnie dodać szynkę, szczypiorek i 3-4 łyżki sosu chilli (w zależności od gustu). Całość posolić. poodrywać liście od sałaty, następnie je umyć i dokładnie odsączyć z wody. papryczkę chilli drobniutko posiekać (bez miąższu). Z wysuszonych liści sałaty uformować kształtem przypominające koszyczki, a następnie włożyć do każdego z nich przygotowane nadzienie (szynka, kiełki,marchew,cebula). Całość posypać niewielką ilością drobno posiekanego szczypiorku oraz posiekaną papryczką chilli.

Przed podaniem koszyczki można dodatkowo polać sosem chilli (wedle uznania).

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona45 10.01.2012 09:44
fajne
jasiek 08.11.2011 00:00
dobre
jasiek 08.11.2011 00:00
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat