warzywne knedle

warzywne knedle

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • twaróg

    20 dag
  • marchew

    1
  • por

  • masło

    3 łyzki
  • mąka

    2/3 szkl
  • jajko

  • sól

  • gałka muszkatołowa

  • mleko

    2 szk
  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotuj, przestudź i utłucz. Następnie dodaj łyżkę masła, 4 łyżki mąki, twaróg i jajka,wymieszaj i przypraw solą i gałką muszkatołową.

Obraną marchewkę zetrzyj na tarce, a por posiekaj.
Ciasto ziemniaczane podziel na dwie części, do jednej dodaj marchewkę, a do drugiej pora.

Z obu ciast formuj kuleczki i wrzucaj na wrzątek (osolony), gotuj aż wypłyną na wierzch.
Z masła i mąki zrób zasmażkę, dodaj mleko i gotuj, aż zgęstnieje, przypraw do smaku.
Gotowe knedle polej sosem i posyp szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka_86

18.01.2012 12:55
mmm pycha:)

maciek7

09.08.2011 11:35
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat