Przepis i sposób przygotowania na: Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku
Pieczemy 8 naleśników.
Paprykę dobrze myjemy i kroimy w drobną kostkę, liście sałaty rwiemy na małe kwadraty, aby łatwo było je układać na naleśniku. Ok. 4 duże łyżki czerwonej fasoli płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do miseczki. Cebulę kroimy na półplasterki, pomidory kroimy w drobną kostkę pozbywając się gniazd nasiennych, możecie je wyrzucić, ale również możecie użyć do salsy, z którą podajemy burrito.
Jeśli macie papryczki jalapeno to kilka krążków kroimy w drobną kosteczkę tak, aby starczyło na dodanie do 8 naleśników. Im więcej tym ostrzejsze będzie burrito, więc sami musicie zdecydować ile papryczek wkroicie. Jeśli nie macie jalapeno możecie użyć świeżego chili i również użyjcie według własnego uznania.
Teraz czas na faszerowanie. Rozkładamy wcześniej usmażone naleśniki. Pamiętajcie, aby naleśniki tylko z jednej strony były mocniej przysmażone i na tą stronę układamy nasze nadzienie. Tak więc na mocniej przesmażoną stronę naleśnika kładziemy kolejno sałatę, pomidory, fasolę, kukurydzę, cebulę i ostrą papryczkę. Warzywa posypujemy ziołami i pieprzem cayenne, ale bez przesady, bo cayenne jest ostry. Na sam koniec posypujemy startym żółtym serem i zawijamy naleśniki podobnie jak gołąbki. Kładziemy na suchą patelnię i podsmażamy z obu stron, aż roztopi się ser w środku. Możemy zrobić inną wersję, jeśli np. wolicie bardziej miękkie warzywa, to przed włożeniem do naleśników, paprykę i cebulę możecie lekko przesmażyć na oliwie i dopiero wtedy dodać do naleśników.
Salsa:
Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy jeszcze łyżkę kukurydzy i szczypiorek. Wszystko razem mieszamy i gotowe. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 minut.
Hummus:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy ucierać hummus. Jeśli będziecie mieć czas i ochotę, sezam przed dodaniem warto uprażyć na suchej patelni. Miksujemy blenderem do otrzymania jednolitej masy. Jeśli będzie zbyt gesty możecie dolać nieco wody. My dodajemy jeszcze nieco pieprzu. Właśnie zrobiliście własny prosty hummus. Jeśli macie pastę tahini, to oczywiście nie dodajemy sezamu tylko pastę tahini.