Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywna zupa z cielęciną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 250 g (cielęcina)
marchew 1 duża
seler naciowy 3 łodygi
ziemniaki 4 szt
cebula 1 szt
olej rzepakowy 2 łyżki
bulion warzywny 1,5 l
brukselka 100 g
groszek cukrowy 100 g
brokuł 1/2 szt
szparagi zielone 4 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka 1 łyżka
koperek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna zupa z cielęciną

Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną marchew, seler, ziemniaki (duża kostka), smażymy kilka minut i zalewamy gorącym bulionem.
Następnie dodajemy oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół) oraz groszek.
Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy po 10 min razem z pokrojonymi szparagami, gotujemy jeszcze 5 min.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Hartujemy wywarem z zupy, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy (kilka minut na małym ogniu), nie gotujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 14.03.2018 13:37
Cielęcina jest pyszna, zupa zapewne też. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak