Warzywna zupa z cielęciną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    250 g (cielęcina)
  • marchew

    1 duża
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • ziemniaki

    4 szt
  • cebula

    1 szt
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    1,5 l
  • brukselka

    100 g
  • groszek cukrowy

    100 g
  • brokuł

    1/2 szt
  • szparagi zielone

    4 szt
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • koperek

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną marchew, seler, ziemniaki (duża kostka), smażymy kilka minut i zalewamy gorącym bulionem.
Następnie dodajemy oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół) oraz groszek.
Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy po 10 min razem z pokrojonymi szparagami, gotujemy jeszcze 5 min.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Hartujemy wywarem z zupy, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy (kilka minut na małym ogniu), nie gotujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 14.03.2018 13:37
Cielęcina jest pyszna, zupa zapewne też. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat