Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywna zapiekanka naleśnikowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 sztuki
mąka 2/3 szklanki
mleko 3/4 szklanki
oliwa 2 łyżki
dynia 200 g
marchewka 3 sztuki
fasola zielona 1/2 szklanka
kukurydza 1/4 szklanka
pomidory 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
przyprawa do pomidorów do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
bazylia do smaku
oregano do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka 1 (chili)

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna zapiekanka naleśnikowa

1. Mąkę, szczyptę soli, jajka i mleko mieszamy razem w misce na ciasto naleśnikowe.

2. Warzywa myjemy, pomidory parzymy i obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Z papryczki chilli wydrążamy gniazdko nasienne i kroimy ją na małe kawałeczki. Dynię obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewki obieramy o kroimy w kosteczkę.

3. Cebulkę obieramy i kroimy w ósemki, smażymy na patelni aż się zeszkli, następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podduszamy chwilkę i wrzucamy kukurydzę, papryczkę chilli, pomidory i smażymy ok 10-15 minut.

4. Marchew, dynię i fasolę gotujemy razem ok 10-15 minut, następnie dodajemy warzywa do podsmażanych pomidorów z cebulką i jeszcze chwilę dusimy. Całość przyprawiamy do smaku.

5. Do żaroodpornego naczynia wlewamy ok 2 łyżki oliwy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Naczynie wyjmujemy po ok 10-15 minutach i zalewamy ciastem naleśnikowym i nakładamy warzywa.

6. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 30 -40 minut.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaja1991 01.12.2012 16:18
zapowiada się smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak