Warzywna lazania

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaron

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • jajko

    5 sztuk
  • sól

    0.5 łyżeczki

Sos beszamelowy

  • mąka

    40 gramów
  • masło

    25 gramów
  • mleko

    500 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0.25 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku

Farsz

  • cukinia

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • sól

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • kumin

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo

  • ser mozarella

    400 gramów
  • szpinak

    120 gramów
  • sól

    do smaku
  • czosnek

    4-5 ząbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Warzywna lazania foto
Z podanych składników robimy ciasto na makaron. Zawijamy w folię i odstawiamy do odpoczęcia.
Krok 2 - Warzywna lazania foto

W międzyczasie robimy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w garnku i dodajemy stopniowo mąkę energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Wlewamy powoli ciepłe mleko i mieszamy energicznie. Gotujemy na małym ogniu aż sos zrobi się gęsty i aksamitny. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy gałkę muszkatołową.

Krok 3 - Warzywna lazania foto
Ciasto na makaron rozwałkujemy i kroimy w prostokąty. Odkładamy do lekkiego przeschnięcia. Zagotowujemy posoloną wodę w garnku i blanszujemy partiami po dwa, trzy kawałki makaronu przez około minutę, żeby się nie skleiły. Schładzamy makaron pod bieżącą wodą.
Krok 4 - Warzywna lazania foto

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno posiekany szpinak. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smażymy. Przyprawiamy solą.

Krok 5 - Warzywna lazania foto

Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą. Układać warstwy zaczynając od makaronu, później sos beszamelowy, sos z warzywami i odrobina sera startego na tarce o dużych oczkach.

Krok 6 - Warzywna lazania foto
Czynność powtórzyć. Ostatnią warstwę wyłożyć szpinakiem i posmarować sosem beszamelowym.
Krok 7 - Warzywna lazania foto

Wierzch lazanii posypać obficie serem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec lazanię przez 35-40 minut aż ser się zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula8 02.05.2016 23:52
Świetny pomysł ! :)
Łukasz15 02.05.2016 23:16
Musi być pyszna
Franciszek 02.05.2016 21:40
dobry przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat