Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa zapiekane w pierniku

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 sztuka
ziemniaki 4 sztuka
pietruszka 2 sztuka
pieczarki 6 sztuka
cebula czerwona 2 sztuka
brukselka 10 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
ziele angielskie 4 sztuka
oliwa 3 łyżeczka
sól 1 1/2 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa zapiekane w pierniku

Marchew, ziemniaki, cebulę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki, brukselkę płuczemy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy i oliwę z oliwek. Nacieramy warzywa marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Warzywa przekładamy do dużej blach i nakrywamy ją folią aluminiową, którą ściągamy 15 minut przed końcem pieczenia. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem (funkcja grill) około 1 godziny i 15 min. w temp. 175 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak