Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

warzywa zapiekane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cukinie 2 szt
cebula 2 szt
masło 1 łyżka
marchewka 2 szt
bakłażan 1 szt
czosnek 2 ząbki
śmietana 12% 1 opakowanie
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
gałka muszkatołowa szczypta
oliwa 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: warzywa zapiekane

Ziemniaki gotujemy w mundurkach lekko studzimy obieramy i kroimy w plastry.Cebulę obieramy kroimy w piórka i dusimy na maśle i doprawiamy solą i pieprzem.Umyte cukinie i marchewki kroimy w plasterki a bakłażana obieramy ze skórki i również kroimy.W wysmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej układamy warstwami na przemian warzywa posypane ziołami .Na wierzchu powinna znajdować się warstwa ziemniaków.Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze śmietaną solimy i doprawiamy gałką i polewamy sosem warzywa.Formę przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy pół godziny zdejmujemy folię aby ziemniaki się nie przyrumieniły i zapiekamy jeszcze przez kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.10.2011 17:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak