Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa w kremowym sosie

4.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zdrowe, pożywne danie dla całej rodziny ale również ciekawa opcja na lunch do pracy pełna witaminowych dodatków takich jak bób czy szparagi. Nasza propozycja to pomysł na ciekawy, zdrowy, kolorowy obiad. Zachęcamy do wypróbowania przepisu.

Składniki:

Składniki:

marchewka 150 g
ziemniaki młode 250 g
pieczarki 150 g
bób 150 g
szparagi 100 g
bulion warzywny Kucharek 400 ml
wino białe 2 łyżki
Estragon suszony Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 36% 3 łyżki
orzechy nerkowca 50 g

Porada

* marchewki - kroimy w słupki młode ziemniaki - kroimy na połówki lub ćwiartki pieczarki - kroimy na połówki bób może być mrożony

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa w kremowym sosie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Oliwę rozgrzewamy na patelni wrzucamy marchewkę, ziemniaki i pieczarki. Smażymy ok. 4 minuty często mieszając.

2. Dodajemy bulion, wino i estragon. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy na malutkim ogniu ok. 10 minut aż warzywa będą prawie miękkie.

3. Dodajemy bób a na wierzchu układamy szparagi, przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut do czasu aż warzywa będą miękkie. Warzywa przekładamy na talerz.

4. Do sosu dodajemy śmietanę i rozgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy solą
i pieprzem. Warzywa wkładamy do sosu, obtaczamy warzywa w sosie, posypujemy orzechami nerkowca. Smacznego.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak