Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa po chińsku

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej słonecznikowy 2 łyżki
olej sezamowy 1 łyzka
marchewka 1 duża
cebula 1 średnia
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 szt
kapusta pekińska 4 liście
sos sojowy 2 łyzki
grzyby mun 10 g
kiełki sojowe 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa po chińsku

Grzyby namaczamy w wodzie, a następnie kroimy w paseczki. Warzywa kroimy w zapałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzewamy olej słonecznikowy pomieszany z olejem sezamowym. Przesmażamy warzywa wrzucając kolejno: marchewkę i czosnek, cebulę i paprykę, grzyby (na zdjęciu grzyby mun), pędy bambusa, a na koniec kapustę pekińską. Następnie polewamy wszystko sosem sojowym, dodajemy kiełki i mieszamy. Od dodania kapusty smażymy zaledwie 1-2 minuty.
Mieszanka smakuje doskonale jako „sałatka” do obiadu lub można ją podać z makaronem chińskim i kurczakiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka 24.02.2023 12:47
Nie wolno smażyć na sezamowym
Doradca Smaku 27.02.2023 15:15
Jasny olej sezamowy nadaje się do smażenia, kategorycznie nie wolno smażyć na ciemnym oleju sezamowym.
plocia 10.01.2013 20:22
oj jak ja ich dawno nie jadłam, ale są smaczne
Bernadeta1 27.10.2012 00:10
bardzo lubię warzywne dania,super
Mariusz10 09.06.2012 20:56
rewelacja
rjustysia 19.11.2011 11:16
Bardzo lubię tak przygotowane warzywa :)
Izabela/bella81 03.06.2011 09:42
piękne kolorowe, wygląd zachęca do skonsumowania:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak