Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa grillowane z sosem jogurtowo - czosnkowym

5.0
(56)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Warzywa: cukinia, papryka, cebula i bakłażan to składniki na pyszne szaszłyki z grilla. Podane z aksamitnym sosem jogurtowo-czosnkowym będą samodzielnym daniem lub dodatkiem do potraw mięsnych.

Składniki:

Warzywa:

cukinia żółta 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
papryka 1 sztuka
bakłażan 1 sztuka
cebula 1 sztuka

Marynata:

oliwa 1 szklanka
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżka
sok z cytryny z 1 owocu
czosnek 5 ząbków
natka pietruszki 1 pęczek
Kucharek Smak Natury 3 łyżeczki

Sos jogurtowo-czosnkowy:

jogurt gęsty 200 mililitrów
szczypiorek 1 pęczek
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka

Do smaku:

Kucharek Smak Natury
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa grillowane z sosem jogurtowo - czosnkowym

Wszystkie składniki sosu łączymy i doprawiamy do smaku, następnie schładzamy w lodówce.

Wszystkie składniki marynaty łączymy.

Pokrojone warzywa wkładamy do miski, zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i grillujemy na tackach aluminiowych lub robimy szaszłyki warzywne.

Grillowane warzywa podajemy z zimnym sosem jogurtowo-czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak