Warzywa grillowane na oliwie czosnkowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    3-4 łyżki
  • oliwa z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • cytryna

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • papryka czerwona

    duża
  • bakłażan

    średni
  • cukinia

    średnia
  • pomidor malinowy

    duży
  • ząbki czosnku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa umyć, ale nie obierać. Pokroić bakłażana i cukinię w krążki, paprykę w paski, pomidora w niezbyt cienkie plastry.

Oliwę z oliwek połączyć z oliwą z suszonych pomidorów - dodać zmiażdżony czosnek i podgrzewać kilka minut na niewielkim ogniu, żeby czosnek nie spalił się, ale oliwa nabrała aromatu. Pozostawić do przestygnięcia i odcedzić.

Warzywa połączyć z oliwą, dokładnie wymieszać i zgrillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
Wyjąć na półmisek, posypać solą ziołową i skropić sokiem z cytryny.
Habibi
Warzywa podawać na ciepło lub na zimno jako samodzielne danie lub składnik sałatek np. z dodatkiem sera solankowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
komentator 31.07.2016 11:15
o takie to lubie
mysza75 21.07.2016 07:35
bardzo smaczne warzywa
bertpvd 20.07.2016 22:24
super przepis
Urszula Świeca 20.07.2016 22:03
Smaczne danie.))
Franciszek 20.07.2016 22:01
dobre danie
gosia1988 20.07.2016 21:49
Fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat