Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warstwowy sernik czekoladowy z wielkanocnym akcentem

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 3/4 szklanki
czekolada gorzka 100 g
nutella 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
gęsta śmietana 1/4 szklanki
jajko 3 szt
twaróg 500 (półtłusty)
herbatniki 150 pełnoziarniste

Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowy sernik czekoladowy z wielkanocnym akcentem

Spód: Ciasteczka pokruszyć (np. w malakserze, tłuczkiem w woreczku lub dokładnie ręką). Wymieszać z nutellą. Wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (zamknąć tortownicę ,, zamykając papier''- tak, aby wystawał za brzegi dna), mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masy serowe: Twaróg przekręcić przez maszynkę (najlepiej 2 razy). Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę i stopniowo dodawać ser, miksując na największych obrotach (masa może mieć małe grudki). Dodać śmietanę i mąkę, miksować na najniższych obrotach- do połączenia składników. Masę podzielić na 3 części.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Lekko ostudzoną (czekolada musi być wciąż płynna) połączyć z jedną częścią masy serowej energicznie mieszając- masa czekoladowa powinna po połączeniu stać się dość gęsta. Drugą część wymieszać z 2 łyżkami nutelli, trzecią odstawić na bok.

Do tortownicy kolejno wlewać masę czekoladową- wyrównać, masę z nutellą- wyrównać. Czysta masa serowa jest płynna dlatego należy wlewać ją z jak najniższej wysokości od środka w stronę brzegów- delikatnie wyrównać.

Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Tortownicę z sernikiem przykryć szczelnie folią aluminiową i piec około 90 minut. Gotowy sernik powinien być zwięzły z delikatnie ruszającym się środkiem. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie włożyć na noc do lodówki.

Dekorację wykonałam rozpuszczoną czekoladą i migdałami.

Smacznego!

* śmietana gęsta 36% tł.
**ciasteczka Digestive można zastąpić ciasteczkami owsianymi lub herbatnikami holenderskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 26.04.2014 18:16
wyśmienite ciasto
Klausia 05.04.2013 15:45
wygląda bajecznie :)
Malinka 04.04.2013 11:56
W takiej wersji sernika jeszcze nie jadłam. Super!
Noruas 20.03.2013 00:00
wygląda wręcz niesamowicie smacznie!
gosia1988 19.03.2013 20:22
zapachniało świętami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak