Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowy sernik czekoladowy z wielkanocnym akcentem
Masy serowe: Twaróg przekręcić przez maszynkę (najlepiej 2 razy). Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę i stopniowo dodawać ser, miksując na największych obrotach (masa może mieć małe grudki). Dodać śmietanę i mąkę, miksować na najniższych obrotach- do połączenia składników. Masę podzielić na 3 części.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Lekko ostudzoną (czekolada musi być wciąż płynna) połączyć z jedną częścią masy serowej energicznie mieszając- masa czekoladowa powinna po połączeniu stać się dość gęsta. Drugą część wymieszać z 2 łyżkami nutelli, trzecią odstawić na bok.
Do tortownicy kolejno wlewać masę czekoladową- wyrównać, masę z nutellą- wyrównać. Czysta masa serowa jest płynna dlatego należy wlewać ją z jak najniższej wysokości od środka w stronę brzegów- delikatnie wyrównać.
Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Tortownicę z sernikiem przykryć szczelnie folią aluminiową i piec około 90 minut. Gotowy sernik powinien być zwięzły z delikatnie ruszającym się środkiem. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, a następnie włożyć na noc do lodówki.
Dekorację wykonałam rozpuszczoną czekoladą i migdałami.
Smacznego!
* śmietana gęsta 36% tł.
**ciasteczka Digestive można zastąpić ciasteczkami owsianymi lub herbatnikami holenderskimi.