Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warstwowe ciasto z galaretkami i musem jagodowo-wiśniowym

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wersja na bogato.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 7 szt.
cukier puder 0.5 szklanki
mąka pszenna 0.5 szklanki
budyń śmietankowy 1 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Mus jagodowy:

jagody 400 gramów
cukier puder 0.5 szklanki
galaretka jagodowa 1 sztuka

Masa śmietankowa:

śmietana kremowa 30% 0.5 litra
galaretka niebieska 1 szt.
galaretka czerwona 2 szt.
galaretka cytrynowa 1 szt.

Mus wwiśniowy:

wiśnie 400 gramów
galaretka wiśniowa 1 szt.
cukier puder 1 szklanka

Do nasączenia:

alkohol 50 ml
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowe ciasto z galaretkami i musem jagodowo-wiśniowym

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25min w 170C. Blaszka 25x32. Po upieczeniu przecinamy na pół i dolny blat nasączamy alkoholem.
2. Mus jagodowy: Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, teżejącą połączyć z jagodami i cukrem pudrem, zmiksuj. Pozostaw do lekkiego stężenia musu i wylej na biszkopt. Schładzamy.
3. Masa śmietankowa: Galaretkę żółtą, niebieską i jedną czerwoną rozpuścić w osobnych miseczkach na ok 1 szkl. wody. Pozostaw do całkowitego stężenia i pokroić w małą kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksuj. Drugą czerwoną galaretkę rozpuścić w 1/2szkl. gorącej wody, tężejącą połączyć ze śmietaną. Na koniec dodać wszystkie kawałki galaretek, trochę pozostaw na górę ciasta. Gotową masę wylej na stężały mus jagodowy. Schładzamy. Przykryć 2 częścią nasączonego biszkoptu.
4. Mus wiśniowy: Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl. gorącej wody, tężejącą połączyć ze zblendowanymi i osłodzonymi wiśniami. Pozostaw do lekkiego stężenia musu i wyłóż na biszkopt. Na górę wysyp kawałki pozostałych galaretek. Schładzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak