Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowe ciasto z galaretkami i musem jagodowo-wiśniowym
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25min w 170C. Blaszka 25x32. Po upieczeniu przecinamy na pół i dolny blat nasączamy alkoholem.
2. Mus jagodowy: Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, teżejącą połączyć z jagodami i cukrem pudrem, zmiksuj. Pozostaw do lekkiego stężenia musu i wylej na biszkopt. Schładzamy.
3. Masa śmietankowa: Galaretkę żółtą, niebieską i jedną czerwoną rozpuścić w osobnych miseczkach na ok 1 szkl. wody. Pozostaw do całkowitego stężenia i pokroić w małą kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksuj. Drugą czerwoną galaretkę rozpuścić w 1/2szkl. gorącej wody, tężejącą połączyć ze śmietaną. Na koniec dodać wszystkie kawałki galaretek, trochę pozostaw na górę ciasta. Gotową masę wylej na stężały mus jagodowy. Schładzamy. Przykryć 2 częścią nasączonego biszkoptu.
4. Mus wiśniowy: Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl. gorącej wody, tężejącą połączyć ze zblendowanymi i osłodzonymi wiśniami. Pozostaw do lekkiego stężenia musu i wyłóż na biszkopt. Na górę wysyp kawałki pozostałych galaretek. Schładzamy.