Warstwowe ciasto z galaretkami i musem jagodowo-wiśniowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wersja na bogato.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    7 szt.
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Mus jagodowy:

  • jagody

    400 gramów
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • galaretka jagodowa

    1 sztuka

Masa śmietankowa:

  • śmietana kremowa 30%

    0.5 litra
  • galaretka niebieska

    1 szt.
  • galaretka czerwona

    2 szt.
  • galaretka cytrynowa

    1 szt.

Mus wwiśniowy:

  • wiśnie

    400 gramów
  • galaretka wiśniowa

    1 szt.
  • cukier puder

    1 szklanka

Do nasączenia:

  • alkohol

    50 ml
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25min w 170C. Blaszka 25x32. Po upieczeniu przecinamy na pół i dolny blat nasączamy alkoholem.
2. Mus jagodowy: Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl gorącej wody, teżejącą połączyć z jagodami i cukrem pudrem, zmiksuj. Pozostaw do lekkiego stężenia musu i wylej na biszkopt. Schładzamy.
3. Masa śmietankowa: Galaretkę żółtą, niebieską i jedną czerwoną rozpuścić w osobnych miseczkach na ok 1 szkl. wody. Pozostaw do całkowitego stężenia i pokroić w małą kostkę. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksuj. Drugą czerwoną galaretkę rozpuścić w 1/2szkl. gorącej wody, tężejącą połączyć ze śmietaną. Na koniec dodać wszystkie kawałki galaretek, trochę pozostaw na górę ciasta. Gotową masę wylej na stężały mus jagodowy. Schładzamy. Przykryć 2 częścią nasączonego biszkoptu.
4. Mus wiśniowy: Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl. gorącej wody, tężejącą połączyć ze zblendowanymi i osłodzonymi wiśniami. Pozostaw do lekkiego stężenia musu i wyłóż na biszkopt. Na górę wysyp kawałki pozostałych galaretek. Schładzamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat