Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowa sałatka z mango i krewetkami
Mango obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę czerwoną, chili i cebulę również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy. W misce mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki.
Przygotowanie sosu mango:
Mango obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy oliwę i ostrą paprykę i miksujemy na jednolitą masę. Poprawiamy do smaku solą i pierzem.
Do salsy dodajemy ok. 4-5 łyżek sosu i mieszamy.
Krewetki myjemy obieramy.
Odkładamy do dekoracji ok 3 łyżek sosu mango, w pozostałym zanurzamy krewetki. Chowamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie grillujemy lub smażymy krewetki.
Przygotowanie ogórka:
Ogórka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy. Koperek drobno siekamy. Z ogórków odlewamy nadmiar wody, dodajemy koperek i oliwę. Mieszamy.
Na talerzach stawiamy ringi na spód nakładamy salsę, następnie dajemy połowę krewetek. Na krewetki kładziemy ogórka i ponownie krewetki. Sałatkę przechowujemy w lodówce przed podaniem polewamy pozostałym sosem mango i zdejmujemy ringi.