Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowa sałatka z buraczkiem
Buraczki dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut, tj. do czasu aż będą miękkie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dodajemy olej oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minuty.
Do jogurtu dodajemy majonez oraz chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem.
Usuwamy skórę ze śledzi i kroimy je w cienkie paseczki.
Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.
Ziemniaki kroimy w cieniutkie plastry.
Układamy warstwę ziemniaków, następnie połowę śledzi, polewamy 1/2 sosu. Następnie układamy połowę odsączonych z marynaty buraczków i pozostałe śledzie.
Polewamy resztą sosu. Posypujemy drobno siekaną cebulą oraz resztą buraczków. Przybieramy drobno posiekanym koperkiem.