Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warstwowa sałatka z buraczkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 40 dag
buraki czerwone 40 dag
śledzie marynowane 50 dag
cebula 1 sztuka
koperek
jogurt naturalny 150 ml
majonez 3 łyżka
chrzan tarty 2 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżka
sok z cytryny 2 łyżka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowa sałatka z buraczkiem

Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Buraczki dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut, tj. do czasu aż będą miękkie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dodajemy olej oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minuty.

Do jogurtu dodajemy majonez oraz chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem.

Usuwamy skórę ze śledzi i kroimy je w cienkie paseczki.

Cebulę obieramy, siekamy w bardzo drobną kostkę.

Ziemniaki kroimy w cieniutkie plastry.

Układamy warstwę ziemniaków, następnie połowę śledzi, polewamy 1/2 sosu. Następnie układamy połowę odsączonych z marynaty buraczków i pozostałe śledzie.

Polewamy resztą sosu. Posypujemy drobno siekaną cebulą oraz resztą buraczków. Przybieramy drobno posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 12.05.2014 14:54
pychotka mniam :-)
wwwiolka 12.05.2014 11:38
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak