Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warstwowa sałatka śledziowa z pieczonym burakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe 450 gram
buraki czerwone 1 duża szt
groszek konserwowy 1 puszka
cebula czerwona 1 szt
korniszony 5 szt
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 3 łyżki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowa sałatka śledziowa z pieczonym burakiem

Buraka umyć i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Zostawić do wystudzenia.
Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez minimum godzinę. W trakcie raz lub dwa razy zmieniać wodę. Następnie osuszyć płaty ręcznikiem papierowym i pokroić je w sporą kostkę.
Buraka obrać, pokroić w kostkę. Groszek odsączyć dokładnie z zalewy. Czerwoną cebulę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Przygotować sos: jogurt naturalny wymieszać z majonezem, świeżo zmielonym pieprzem i małą szczyptą soli.
W szklanej misce układać następujące warstwy: buraki, groszek, połowa sosu, śledzie, cebula, ogórki i znów buraki, groszek i śledzie. Na wierzch wyłożyć resztę sosu. Przed podaniem najlepiej wstawić sałatkę do lodówki na minimum godzinę, aby składniki się "przegryzły".
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak