Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowa sałatka śledziowa
2. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na śledzie.
3. Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Wykładamy na cebulę. Ziemniaki polewamy 4 łyżkami majonezu.
4. Umyte buraki gotujemy, obieramy i przestudzone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na majonez.
5. Umyte jajka gotujemy na twardo, przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wykładamy na warstwę buraków i delikatnie solimy.
6. Umytą marchewkę gotujemy, przestudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na jajka, polewamy resztą majonezu.
7. Wierzch posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
8. Sałatkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc.