Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warmińskie żeberka wieprzowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
mąka ziemniaczana 100 g
kurki 100 g
pomidor 1 kg
cebul 1 szt.
śmietana 150 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
kostka wołowa 1 szt.
ziemniaki młode

Przepis i sposób przygotowania na: Warmińskie żeberka wieprzowe

Żeberka umyć i podzielić na porcje. Posypać solą i pieprzem, natrzeć oliwą. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wlać rozpuszczoną w 0,5 l wody kostkę wołową, dodać żeberka i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piec do zrumienienia często podlewając. Naczynie wyjąć z piekarnika i postawić na małym gazie, dodać kurki, doprawić, zagęścić mąka ziemniaczaną. Dusić pod przykryciem do miękkości ( kostki powinny same odchodzić od mięsa). Pomidory pokroić w plastry i wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka, dolać śmietanę, doprawić. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 04.09.2012 13:01
wczoraj zamiast kurek dodałam kołpaki - extra :)
gusia1000 02.08.2012 19:19
Mięsożercą ślinka leci.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak