Warmińskie ozorki w sosie chrzanowym z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ozorki wieprzowe

    4 szt.
  • włoszczyzna

    1 szt.
  • kostki wołowe

    2 szt.
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • śmietana

    4 łyżki
  • chrzan ze słoika

    300 g
  • pieprz

    do smaku
  • Imbir mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • ziele angielskie

    4 szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    12 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ozorki umyć i obrać ze ślinianek, włożyć do garnka z gotującą się wodą, pogotować ok. 10 min. , zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, przyprawy, kostki wołowe i powoli gotować ok. 83 min. Po tym czasie ozorki należy wyjąć i usunąć z nich skórkę oraz przeciąć je wzdłuż na pół, odstawić. Ugotowane warzywa z włoszczyzny kroimy w kosteczkę i odkładamy. Robimy magiczny sos :) Wywar, w którym gotowały się pyszne ozorki zagęszczamy dwoma - trzema łyżeczkami mąki ziemniaczanej, doprawiamy "na ostro" imbirem, pieprzem i papryką (oczywiście solimy). Dodajemy ok. dwóch słoiczków chrzanu (ok. 350g), pokrojone warzywa z włoszczyzny i ozorki. Zagotowujemy i na malutkim gazie gotujemy ok. 7 minut.MIESZAMY, MIESZAMY, MIESZAMY ŻEBY NIE PRZYWARŁO DO DNA. Dodajemy śmietanę celem zabielenia. WŁALA :) Podajemy posypane natką pietruszki lub koperkiem z ziemniaczkami.

SMACZNEGO :)
P.S. zamiast mąki ziemniaczane można pyszne danie zagęścić jasną zasmażką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 17.07.2012 14:21
Przykro mi, ale ja tego bym nie jadła.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat