Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocze pełne malin

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka krupczatka 150 g
drożdże świeże 30 g
jajko 3 szt
maślanka 3/4 szkl
olej rzepakowy 1/2 szkl
cukier 6 łyżek
maliny świeże 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocze pełne malin

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić, by zaczęły pracować.

Mąkę przesiać, dodać krupczatkę oraz rozpuszczone drożdże. W maślance rozkłócić dwa jajka oraz olej. Dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Krok 1 - Warkocze pełne malin foto
2
Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt owal. Boki ponacinać po obu stronach, tworząc paseczki.
Krok 2 - Warkocze pełne malin foto
3
Na środku rozłożyć owoce, posypać resztą cukru.
Krok 3 - Warkocze pełne malin foto
4
Przeplatać paseczki, raz z jednej strony raz z drugiej. Odstawić na około 15 minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec około 20 minut w temp. 200st.

Ostudzić i polukrować.
Krok 4 - Warkocze pełne malin foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak