Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WARKOCZ Z JABŁKAMI

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2.5 szkl
cukier 5 łyżek
masło 10 dag
drożdże 4 dag
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
mleko 1 szkl
szczypta soli
dżem jabłkowy

Przepis i sposób przygotowania na: WARKOCZ Z JABŁKAMI

Kroki postępowania

1
Drożdze rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru,zostawić do wyrośnięcia.Jajka i jedno żółtko ubić z cukrem.Mąkę wymieszać z solą,masą jajeczną i drożdżami,wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.Ciasto podzielić na trzy części,każdą rozwałkować na prostokąt i posmarować dżemem jabłkowym.
Krok 1 - WARKOCZ  Z  JABŁKAMI foto
2
Prostokąty zwinąć w cieniutkie rolady.
Krok 2 - WARKOCZ  Z  JABŁKAMI foto
3
Z roladek zapleść warkocz, zlepić na końcach i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - WARKOCZ  Z  JABŁKAMI foto
4
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec około 30 minut w 170 stopniach.
Krok 4 - WARKOCZ  Z  JABŁKAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.01.2017 10:05
Na miniaturce wygląda jak chałeczka :)
misia53 13.09.2013 23:02
drożdzowe jest pyszne
ana1 13.09.2013 14:43
bardzo fajny ten warkocz
msmors 13.09.2013 14:19
ciekawy ten warkocz
Janina 13.09.2013 13:56
Super, nie robiłam takiego;)
sylwia_mc 13.09.2013 13:53
Cudownie wygląda, pięknie zapleciony warkocz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak