Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 4 szklanki
drożdże świeże 30 gram
cukier 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
mleko 2% 1 szklanka
woda letnia 1/2 szklanki
margaryna roztopiona 30 gram
jajko 2 sztuki
bazylia świeża 1/3 szklanki
pomidory suszone w zalewie 1 słoiczek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Pół szklanki letniego mleka, cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże łączymy ze sobą do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę ciepłego mleka, letnią wodę, roztopiony tłuszcz, sól, jajka oraz pokrojone drobno pomidory, bazylię, zioła prowansalskie i olej ze słoiczka po pomidorach. Wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami foto
2
Gotowe ciasto dzielimy na 15 części. Każdą rolujemy na dł. ok 12-15 cm. Do jednej bułki potrzebujemy trzy kawałki ciasta. Kładziemy je obok siebie, zlepiamy górę i formujemy tak jak warkocza. Końcówkę zlepiamy i podwijamy pod spód. Zostawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy ok 20-25 min w temp. 180 st C.
Krok 2 - Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami foto
3
Każdą bułkę możemy z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 3 - Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak