Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocz schabowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1.20-1,50 kg
sos sojowy 2 łyżki
olej 2 łyzki
miód prawdziwy 1 łyzka
smalec 2 łyżki
kostka mięsna
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 1 lyzka
czosnek 2-3 ząbki
mąka 1 łyżka
woda 3 niepełne szklanki
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz schabowy

Schab do tego powinien byc raczej wąski a dłuższy aby po przekrojeniu na trzy paski wyszedł ładny warkocz.. Przygotowujemy pastę: do większej miski dajemy olej , miód , musztardę sos sojowy , szczyptę papryki,majeranek roztarty w rękachi ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (ile kto lubi , ja daję dużo), można też użyc czosnku z torebki, i nie zapomnież o pieprzu. Wszystko to razem dokladnie utrzec i taką papką wysmarować spleciony schab.(konce schabu najlepiej spiąć wykałaczkami).Mięso całe pokryte tą masą zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. NastępnieWyjmujemy z marynaty , lekko odrapiemy i na patelni na gorącym mocno tłuszczu obrumienimy z dwóch stron Uwazając przy tym aby się nie przypaliło bo zepsuje smak.Dalej przekładamy mięso obsmazone do rondla , dodajemy resztę marynaty , wodę, kostkę mięsną i dusimy na wolnym ogniu ok. godziny. Na końcu mąkę wymieszać ze śmietanką i zaciągnąć sos .
podawać z czym kto lubi.Aby efektownie wyglądało danie, należy kroić grubsze porcje.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 21.03.2013 00:23
ale zdolności,pycha
IZABELA29 14.03.2013 09:58
lubię warkoczyki...
[email protected] 14.02.2013 10:26
ciekawy przepis
alaaa 23.09.2012 20:53
o rany ale wymyśliłaś,super pomysł
cooleczka 01.09.2012 13:53
fajny
Magdalena/26Mooi 06.09.2011 16:14
apetyczne
Justa32 28.07.2011 18:12
świetnie wygląda
bami 21.07.2011 22:12
Muszę przyznać, że bardzo ciekawy sposób przyrządzenia schabu :)
anemon 06.07.2011 08:21
Bardzo apetyczny i efektowny sposób podania schabu.
Motorek 04.05.2011 18:03
smaczny
eli_555 29.03.2011 23:02
bardzo apetyczne
barbara11561 22.03.2011 09:32
pięknie wygląda
Aneta41 06.03.2011 20:59
Bardzo ładnie wyglada
Ewa111 18.02.2011 13:43
koniecznie muszę taki zrobić
Anna169Hosz 07.02.2011 18:20
Apetyczny- aż się prosi, żeby jutro zrobić na obiad.
agnieszka189 07.02.2011 14:08
ładniutki i pycha
Malinka 29.01.2011 20:39
Kulinarne arcydzieło, super!
marta0906 29.01.2011 13:32
Świetny przepis
gacopierz23 26.01.2011 20:40
Pracochłonne ale efekt wspaniały
kuklik 25.01.2011 16:23
pomysłowe
Natalia/tubisiek 25.01.2011 08:39
świetny!!
pawel6 24.01.2011 16:41
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak