Warkocz drożdżowy z konfiturą wiśniowo-migdałową

Warkocz drożdżowy z konfiturą wiśniowo-migdałową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    3 szklanki
  • cukru

    50 dag
  • masła

    10 dag
  • drożdży świeżych

    4 dag
  • mleko ciepłe

    150 ml
  • jajek

    3 szt.
  • wiśni bez pestek

    50 dag
  • cynamonu

    1 łyżeczka
  • migdałów

    15 dag
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Warkocz drożdżowy z konfiturą wiśniowo-migdałową

Przyrządzić ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić w mleku. Do misy wbić kolejno wszystkie jajka, dodać 10 dag cukru, sól i wymieszać mikserem. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i rozpuszczone drożdże in ponownie wszystko wymieszać, aby ciasto połączyło się w jedną całość. Na końcu wlać rozpuszczone masło i połączyć z ciastem. Uformować kulę, cała misę przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Kolejnego dnia przygotować konfiturę: wiśnie przełożyć na patelnię i zasypać pozostałym cukrem. Zasmażać tak, aby cały sok wyparował. Pod koniec dodać migdały i cynamon. Smażyć tak długo, aż zawartość patelni będzie miała konsystencję dżemu. Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto wyjąć z lodówki, przełożyć na stolnicę, posypać przesianą mąką, zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na cieście rozsmarować przygotowana konfiturę i zwinąć ciasto jak roladę. Przekroić ciasto po długości na trzy części, nie docinając do końca. Zapleść warkocz i przełożyć na blachę, na której będzie pieczony. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie warkocz przykryty papierem do pieczenia wstawić do piecyka nagrzanego do 170 stopni na około 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Krzysztof42 14.12.2011 17:24
mniam
Anna146 18.07.2011 07:31
wygląda apetycznie
Dominika30 19.06.2011 19:19
mmm super pomysł
cichor 15.02.2011 16:51
pyszności
rosik93 16.06.2010 09:09
Bardzo ciekawe przeisy na ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat