Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz drożdżowy z jabłkami i rodzynkami
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier i cukier waniliowy. Jajko roztrzepać i wlać do podgrzanego mleka. Wymieszać.
Do miski z mąką powoli przelać jajko z mlekiem, cały czas wyrabiając, a następnie dodać roztopione, ale nie gorące masło. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z rodzynkami i bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, jabłka również. Z ciasta formować prostokąty i rozwałkować. Na środek ułożyć farsz, boczne części naciąć w paski. Paski zaplatać jak warkocz. Gotowe ciasto przełożyć delikatnie na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w 200 stopniach przez około 35-40 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, aby się zbyt nie przypiekło.