Wariacje na temat musaki I

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia żółta

    3 szt
  • mięso mielone

    50 dag
  • cebula

    2 szt
  • pomidory

    3 szt
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • kuskus

    200 g
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • przyprawa do gyrosa

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • masło

    75 g
  • mleko

    2 szklanki
  • serek topiony

    1 szt
  • sól do smaku

  • cukinia

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Młodą cukinię żółtą i zielona pokroić w plastry. Nasolić, natrzeć przeciśniętym czosnkiem i posypać przyprawą w stylu greckim. Mięso usmażyć na oleju razem z pokrojona w piórka cebulką i przecierem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Na blasze ułożyć warstwę cukini , na to położyć połowę mięsa. Na mięso nasypać warstwę suchej kaszki kuskus i położyć kolejną warstwę cukini. Na cukinię nałożyć mięso, pokrojone w plastry pomidory i doprawić przyprawą. Przykryć wszystko cukinią i polać sosem typu beszamel- Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zimnym mlekiem i zagotować. Do wrzącego sosu wrzucić pokrojony w kostkę serek topiony. Gdy się rozpuści- polać potrawę i zapiekać około 45 minut w temp ok 220 stopni. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 15.02.2014 16:56
chętnie bym skosztowała:)
Beatris 03.08.2011 09:17
Taka wersja bardziej mi odpowiada.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat