Wariacje na temat karpatki według Agi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • woda

    1 szklanka
  • margaryna

    1/2 kostki
  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuki
  • masa

  • truskawki świeże

  • spirytus

    1 kieliszek
  • ponadto :

  • galaretka truskawkowa

  • krem do karpatki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Gotujemy wodę z margaryną,dodajemy mąkę,rokładnie rozcieramy i chwilę trzymamy na ogniu aby ciasto dobrze się zaparzyło.Do zimnego ciast dodajemy po jednym jajku i dokładnie wyrabiamy mikserem.Ciasto dzielimy na pół i pieczemy w dwóch blaszkach.
Krem:
Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu,dodajemy spirytus.Truskawki myjemy,obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na jedno ciasto wykładamy połowę masy,na to truskawki,drugą część kremu,przykrywamy drugim ciastem.Obsypujemy cukrem pudrem,w dołki wlewamy mocno tężejącą galaretkę a górki ozdabiamy lukrem.Polecam,ciasto wychodzi pyszne:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Hanna5 17.04.2012 08:25
faktycznie wariacje, ciekawe
irenka 20.12.2011 22:56
fantastyczne
tomek18 20.12.2011 09:09
pysznie się zapowiada:)
aleksa123 09.11.2011 12:46
fajna
Dorian 30.09.2011 11:33
chcialbym tak wariowac...
Wacław 22.09.2011 15:28
smaczne i apetyczne te wariacje !
kulek 14.09.2011 16:06
super
Rybciia 26.06.2011 21:45
świetna
Ania67 21.06.2011 13:31
extra
ronald88 20.06.2011 11:32
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat