Wariacja na temat żurku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 l
  • zakwas na żurek

    2 szklanki
  • pieczarki

    5 dkg
  • cebula

    5 dkg
  • oliwa

    2 łyżki
  • jajko

    4 szt
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

  • Majeranek suszony Prymat

  • siekany koperek

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • grzyby suszone

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt
  • kabanos

    20 dkg
  • kości schabowe

    40 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlać zimną wodę, włożyć kość, liścia i ziele, gotować (na małym gazie) do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wywar przecedzić. Dodać grzyby, gotować na minimalnym ogniu. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki. Na zimną patelnię wsypać cebulę i sól, zeszklić, dodać pieczarki, smażyć przez 5 minut. Dodać pokrojone w 2 – 3 – cm kawałki kabanosy. Gotować przez 10 minut. Następnie wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, dodać drobno posiekany czosnek oraz śmietanę, majeranek, pieprz i koperek. Osobno ugotować jajka na twardo. Jajka pokroić w ćwiartki, wyłożyć na talerz, zalać zupą. Jeśli żurek ma być bardziej sycący, można podać go z ugotowanymi osobno ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 27.03.2011 13:57
smaczny żurek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat