Wariacja na temat strogonowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    500 gram
  • pieczarki

    200 gram
  • cebula biała

    1,5 sztuki
  • ogórki kiszone

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    1,5 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kostka wołowa

    1 sztuka
  • woda

    1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • papryka zielona

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w słupki o długości 2 cm. Przełożyć do miski, dodać ocet balsamiczny i odstawić na około 15-20 minut. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. Do dużego rondla wlać olej i wrzucić cebulę i zeszklić ją. Pieczarki obrać i pokroić w pół plasterki. Patelnię rozgrzać i na gorącą ( ale bez tłuszczu) wrzucić pieczarki i odparować wodę z pieczarek. Następnie wlać łyżkę oliwy i zrumienić pieczarki. Dodać je do cebuli. Do mięsa dodać mąkę i wymieszać. Na patelnie wlać oliwę i partiami obsmażyć mięso. Obsmażone dodać do rondla i zamieszać. Ogórki wydrążyć z nasion i pokroić w pół plastreki. Paprykę pokroić w cienkie słupki i razem z ogórkami dodać do garnka. W szklance wrzątku rozpuścić kostkę bulionową i wlać ją na patelnię na której smażyło się mięso. Zagotować , zeskrobując smaki z patelnie i przelać do rondla. Wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat, przyprawy oraz śmietanę i zagotować. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marlenka.S 04.12.2013 17:10
bardzo lubię takie dania
gosia56 04.12.2013 09:14
na pewno pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat