Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wariacja na temat strogonowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 500 gram
pieczarki 200 gram
cebula biała 1,5 sztuki
ogórki kiszone 2 sztuki
olej rzepakowy 1,5 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kostka wołowa 1 sztuka
woda 1 szklanka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól, pieprz do smaku
papryka zielona 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Wariacja na temat strogonowa

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w słupki o długości 2 cm. Przełożyć do miski, dodać ocet balsamiczny i odstawić na około 15-20 minut. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. Do dużego rondla wlać olej i wrzucić cebulę i zeszklić ją. Pieczarki obrać i pokroić w pół plasterki. Patelnię rozgrzać i na gorącą ( ale bez tłuszczu) wrzucić pieczarki i odparować wodę z pieczarek. Następnie wlać łyżkę oliwy i zrumienić pieczarki. Dodać je do cebuli. Do mięsa dodać mąkę i wymieszać. Na patelnie wlać oliwę i partiami obsmażyć mięso. Obsmażone dodać do rondla i zamieszać. Ogórki wydrążyć z nasion i pokroić w pół plastreki. Paprykę pokroić w cienkie słupki i razem z ogórkami dodać do garnka. W szklance wrzątku rozpuścić kostkę bulionową i wlać ją na patelnię na której smażyło się mięso. Zagotować , zeskrobując smaki z patelnie i przelać do rondla. Wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat, przyprawy oraz śmietanę i zagotować. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 04.12.2013 17:10
bardzo lubię takie dania
gosia56 04.12.2013 09:14
na pewno pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak