Wariacja na temat pierogów kornwalijskich

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Farsz:

  • ziemniak

    400 gram
  • mięso mielone

    300 gram
  • marchew

    1 sztuka
  • sól, pieprz,curry

    do smaku
  • Ciasto:

  • mąka

    520 gram
  • smalec

    50 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda

    300 (ciepła)
  • oliwa

    2 z suszonych pomidorów
  • kapusta pekińska

    500 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wariacja na temat pierogów kornwalijskich foto
Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz pokrojony na kawałki smalec. Rozgnieść go w palcach razem z mąką. Dodawać wodę i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do miski i odłożyć na około 30-60 minut aby odpoczęło.
Krok 2 - Wariacja na temat pierogów kornwalijskich foto
Farsz:


Ziemniaki obrać,umyć i opłukać. Ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę ( można zmielić w maszynce-odradzam stosowanie blednera).

Mięso opłukać i zalać zimną wodą. Ugotować. Odcedzić i ostudzić.

Oczyszczoną pekinkę drobno poszatkować. W rondlu rozgrzać oliwę do pomidorów i wrzucić pekinkę. Dusić aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Dusić aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do ziemniaków dodać mięso i kapustę. Dobrze wymieszać, doprawić do smaku i ponownie wymieszać
Krok 3 - Wariacja na temat pierogów kornwalijskich foto
Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na cienkie placki i kubkiem wycinać krążki. Na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu i zlepić ciasto składając je na pół. Gotować partiami w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżka cedzakową. Przed podaniem posypać zrumienioną cebulką.
Krok 4 - Wariacja na temat pierogów kornwalijskich foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 08.02.2014 10:21
Takich pyszności jeszcze nie jadłam:)
monikaT83 08.02.2014 09:24
Adelajda to miała być mąka:) dzięki za wychwycenie błędu już naprawiam:)
adelajda 08.02.2014 08:43
lubię wszystkie pierogi:) tylko po co przesiewać wodę ?
Aga-25 08.02.2014 08:16
coś pysznego
Agnieszka-87-25 08.02.2014 08:07
super przepis
Ania321 08.02.2014 00:35
Takich pierogów jeszcze nie jadłam, wyglądają pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat