Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wariacja na temat pierogów kornwalijskich

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
ziemniak 400 gram
mięso mielone 300 gram
marchew 1 sztuka
sól, pieprz,curry do smaku
Ciasto:
mąka 520 gram
smalec 50 gram
sól 1/2 łyżeczki
woda 300 (ciepła)
oliwa 2 z suszonych pomidorów
kapusta pekińska 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Wariacja na temat pierogów kornwalijskich

Kroki postępowania

1
Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz pokrojony na kawałki smalec. Rozgnieść go w palcach razem z mąką. Dodawać wodę i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do miski i odłożyć na około 30-60 minut aby odpoczęło.
Krok 1 - Wariacja na temat pierogów kornwalijskich foto
2
Farsz:


Ziemniaki obrać,umyć i opłukać. Ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę ( można zmielić w maszynce-odradzam stosowanie blednera).

Mięso opłukać i zalać zimną wodą. Ugotować. Odcedzić i ostudzić.

Oczyszczoną pekinkę drobno poszatkować. W rondlu rozgrzać oliwę do pomidorów i wrzucić pekinkę. Dusić aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Dusić aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do ziemniaków dodać mięso i kapustę. Dobrze wymieszać, doprawić do smaku i ponownie wymieszać
Krok 2 - Wariacja na temat pierogów kornwalijskich foto
3
Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na cienkie placki i kubkiem wycinać krążki. Na każdy krążek kłaść łyżeczkę farszu i zlepić ciasto składając je na pół. Gotować partiami w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżka cedzakową. Przed podaniem posypać zrumienioną cebulką.
Krok 3 - Wariacja na temat pierogów kornwalijskich foto
4
Smacznego!
Krok 4 - Wariacja na temat pierogów kornwalijskich foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 08.02.2014 10:21
Takich pyszności jeszcze nie jadłam:)
monikaT83 08.02.2014 09:24
Adelajda to miała być mąka:) dzięki za wychwycenie błędu już naprawiam:)
adelajda 08.02.2014 08:43
lubię wszystkie pierogi:) tylko po co przesiewać wodę ?
Aga-25 08.02.2014 08:16
coś pysznego
Agnieszka-87-25 08.02.2014 08:07
super przepis
Ania321 08.02.2014 00:35
Takich pierogów jeszcze nie jadłam, wyglądają pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak