Wariacja na temat ciasta dyniowego

Wariacja na temat ciasta dyniowego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    3 szklanki
  • jajka

    4 sztuki
  • olej

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    2 szklanki
  • soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • serek mascarpone

    1 opakowanie
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
  • płatki migdałowe

    3 łyżki
  • żurawina

    2 łyżki
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wariacja na temat ciasta dyniowego foto
Olej ucieram z cukrem, po czym dodaję jajka i ubijam całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 2 - Wariacja na temat ciasta dyniowego foto
Do masy dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Krok 3 - Wariacja na temat ciasta dyniowego foto
Dynię kroję na kawałki, myję, obieram, a następnie ścieram na tarce i dodaję do masy.
Krok 4 - Wariacja na temat ciasta dyniowego foto
Całość delikatnie mieszam, po czym przelewam do formy wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190C. Ciasto piekę przez około 45 minut.
Krok 5 - Wariacja na temat ciasta dyniowego foto
Po wystudzeniu na ciasto nakładam serek mascarpone, a następnie skórkę pomarańczową i żurawinę. Całość polewam polewą czekoladową i posypuję płatkami migdałowymi. Następnie wstawiam ciasto na 15 minut do lodówki.
Po schłodzeniu kroję ciasto na kawałki.
olkaaa
Ciasto można nasączyć likierem pomarańczowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

31.10.2017 18:37
Świetnie wygląda~!

bietka

30.10.2017 10:35
Wygląda rewelacyjnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat