Waniliowy tort z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białek

    6
  • żółtek

    6
  • cukru

    1/2 szk
  • cukry waniliowe

    2 małe
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąki ziemniaczanej

    5 łyżka
  • mąki tortowej

    6 łyżka
  • masa

  • kremy waniliowe Gellwe

    2
  • zimnego mleka

    600 ml
  • DODATKOWO:

  • brzoskwiń

    1 puszka
  • kolorowa posypka do ciast

  • motylki cukrowe

  • różowy błyszczący cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Waniliowy tort z brzoskwiniami foto
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodajemy barwnik spożywczy i lekko mieszamy. Do ubitych białek dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty na najsłabsze i dodajemy po łyżce mieszanki mąk. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm z wysmarowanym dnem margaryną i wysypanej bułką tartą. Blaszkę z masą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut.
Krok 2 - Waniliowy tort z brzoskwiniami foto
Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt w formy i odwrócony do góry dnem wystudzimy np. na ściereczce. Zimny biszkopt przecinamy na trzy krążki.
Krok 3 - Waniliowy tort z brzoskwiniami foto
Do wysokiego naczynia wlewamy zimne mleko, wsypujemy krem waniliowy i miksujemy najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach do momentu aż uzyskamy gęsty krem. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i część kroimy w kostkę a część na paseczki. Na paterę lub okrągły talerz kładziemy pierwszy krążek ciasta, nasączamy go sokiem brzoskwiniowym. Wykładamy część kremu i posypujemy kawałkami brzoskwiń.
Krok 4 - Waniliowy tort z brzoskwiniami foto
Przykrywamy drugim plackiem i wykonujemy takie same czynności jak przy pierwszym przełożeniu. Po zrobieniu drugiej warstwy nasączamy ostatni placek, przykrywamy nim masę z brzoskwiniami i smarujemy kremem górę i boki tortu. Boki dekorujemy widelcem robiąc rowki i układamy na dole dookoła paseczki brzoskwiń.
Krok 5 - Waniliowy tort z brzoskwiniami foto
Na górze dowolnie dekorujemy resztą kremu, brzoskwiniami i posypką oraz motylkami i błyszczącym cukrem. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 06.10.2016 23:05
lubię bardzo takie torty :)
Beata73 09.11.2015 09:46
bardzo kolorowy torcik
Izabela28 23.05.2015 15:41
kolejny bajecznie kolorowy tort:)
Maridka19 21.12.2014 19:01
Wow ,pięknie się prezentuje
Ada-Gaba 27.04.2014 17:44
prezentuje się rewelacyjnie
krystyna330 11.07.2013 09:07
bardzo apetycznie wygląda
Mysiunia 09.01.2013 08:32
Torcik wygląda przepięknie! Mi nigdy takie ładne nie wychodzą niestety..
cukiereczek 28.08.2012 08:06
wow Tort wygląda bajecznie
ZEWA 25.08.2012 10:25
dziekuję
Agnieszka_B 24.08.2012 20:48
Piękny torcik!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat