Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowy tort z brzoskwiniami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białek 6
żółtek 6
cukru 1/2 szk
cukry waniliowe 2 małe
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej 5 łyżka
mąki tortowej 6 łyżka
masa
kremy waniliowe Gellwe 2
mleko zimne 600 ml
DODATKOWO:
brzoskwiń 1 puszka
kolorowa posypka do ciast
motylki cukrowe
różowy błyszczący cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy tort z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodajemy barwnik spożywczy i lekko mieszamy. Do ubitych białek dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty na najsłabsze i dodajemy po łyżce mieszanki mąk. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm z wysmarowanym dnem margaryną i wysypanej bułką tartą. Blaszkę z masą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut.
Krok 1 - Waniliowy tort z brzoskwiniami foto
2
Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt w formy i odwrócony do góry dnem wystudzimy np. na ściereczce. Zimny biszkopt przecinamy na trzy krążki.
Krok 2 - Waniliowy tort z brzoskwiniami foto
3
Do wysokiego naczynia wlewamy zimne mleko, wsypujemy krem waniliowy i miksujemy najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach do momentu aż uzyskamy gęsty krem. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i część kroimy w kostkę a część na paseczki. Na paterę lub okrągły talerz kładziemy pierwszy krążek ciasta, nasączamy go sokiem brzoskwiniowym. Wykładamy część kremu i posypujemy kawałkami brzoskwiń.
Krok 3 - Waniliowy tort z brzoskwiniami foto
4
Przykrywamy drugim plackiem i wykonujemy takie same czynności jak przy pierwszym przełożeniu. Po zrobieniu drugiej warstwy nasączamy ostatni placek, przykrywamy nim masę z brzoskwiniami i smarujemy kremem górę i boki tortu. Boki dekorujemy widelcem robiąc rowki i układamy na dole dookoła paseczki brzoskwiń.
Krok 4 - Waniliowy tort z brzoskwiniami foto
5
Na górze dowolnie dekorujemy resztą kremu, brzoskwiniami i posypką oraz motylkami i błyszczącym cukrem. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.
Krok 5 - Waniliowy tort z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.10.2016 23:05
lubię bardzo takie torty :)
Beata73 09.11.2015 09:46
bardzo kolorowy torcik
Izabela28 23.05.2015 15:41
kolejny bajecznie kolorowy tort:)
Maridka19 21.12.2014 19:01
Wow ,pięknie się prezentuje
Ada-Gaba 27.04.2014 17:44
prezentuje się rewelacyjnie
krystyna330 11.07.2013 09:07
bardzo apetycznie wygląda
Mysiunia 09.01.2013 08:32
Torcik wygląda przepięknie! Mi nigdy takie ładne nie wychodzą niestety..
cukiereczek 28.08.2012 08:06
wow Tort wygląda bajecznie
ZEWA 25.08.2012 10:25
dziekuję
Agnieszka_B 24.08.2012 20:48
Piękny torcik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak