Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowy krem z jagodami (na bazie tofu)

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

tofu 250 g naturalne
jagody 1/2 szklanki mrożonych
miód prawdziwy 2-3 łyżki *
sok z cytryny 3 i 1/2 łyżki
ziarenka z lasek wanilii z 1 sztuki
mleko 6 łyżek roślinne lub zwykłe

Porada

* ilość miodu zależy od naszych upodobań smakowych. Aby deser był mniej kaloryczny można dodać mniej miodu lub zamienić go na inne "słodzidło"

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy krem z jagodami (na bazie tofu)

Tofu wyjmujemy z opakowania i odsączamy na papierowym ręczniku. Rozdrabniamy widelcem, a następnie przekładamy do misy blendera.
Do tofu dodajemy sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii, mleko oraz miód. Ilość miodu zależy od naszych upodobań smakowych. Całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Tak przygotowany krem z tofu przekładamy do przygotowanych szklaneczek.
Pół szklanki mrożonych jagód podgrzewamy w garnuszku, mieszając aż do rozmrożenia i puszczenia przez owoce soku. Ciepłe jagody przekładamy na waniliowy krem z tofu.
Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po wymieszaniu obu warstw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 04.10.2016 10:37
smaczny deser
ilka01 04.10.2016 10:02
pyszny deser :)
Ewelina1991 04.10.2016 09:36
świetny deser
Krystyna32 04.10.2016 08:59
wygląda pysznie
MagdalenaIC 04.10.2016 01:13
Dziękuję :)
Patrycja33 03.10.2016 21:26
pyszny deserek:-)
IKrakowianka 03.10.2016 20:49
fajna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak