Waniliowy groszek ptysiowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szkl
  • masło

    10 dag
  • mąka tortowa

    1 szkl
  • jajka

    4 szt
  • sól

    do smaku
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Waniliowy groszek ptysiowy foto
Wodę z masłem i cukrem waniliowym zagotować.
Krok 2 - Waniliowy groszek ptysiowy foto
dodać szczyptę soli, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotować do momentu, gdy masa będzie odchodzić od ścianek naczynia, zdjąć z ognia, wystudzić.
Krok 3 - Waniliowy groszek ptysiowy foto
Do wystudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku, ucierać do połączenia się składników, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kuleczki.
Krok 4 - Waniliowy groszek ptysiowy foto
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 190 stopni około 10 minut
Krok 5 - Waniliowy groszek ptysiowy foto
Podawać z zupą owocową lub z deserem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 08.09.2013 17:49
fajna przekaska albo dodatek do deserow!
Katarzyna/kate1980 19.02.2013 22:20
o muszę skorzystać z przepisu
romanrafal 19.02.2013 18:38
super
aginaa 19.02.2013 18:27
wspaniały
babajaga1969 19.02.2013 12:56
ale fajny - pyszne nawet do schrupania same :)
Poison1988 19.02.2013 10:30
na dodatek bardzo szybko znika :)
miroslawa 19.02.2013 04:07
kolejne pyszności na deserek
gosia561 18.02.2013 23:12
ciekawy dodatek
czekoladka_m 18.02.2013 22:29
Calkiem fajne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat