Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowy groszek ptysiowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl
masło 10 dag
mąka tortowa 1 szkl
jajko 4 szt
sól do smaku
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy groszek ptysiowy

Kroki postępowania

1
Wodę z masłem i cukrem waniliowym zagotować.
Krok 1 - Waniliowy groszek ptysiowy foto
2
dodać szczyptę soli, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotować do momentu, gdy masa będzie odchodzić od ścianek naczynia, zdjąć z ognia, wystudzić.
Krok 2 - Waniliowy groszek ptysiowy foto
3
Do wystudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku, ucierać do połączenia się składników, blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kuleczki.
Krok 3 - Waniliowy groszek ptysiowy foto
4
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 190 stopni około 10 minut
Krok 4 - Waniliowy groszek ptysiowy foto
5
Podawać z zupą owocową lub z deserem.
Krok 5 - Waniliowy groszek ptysiowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 08.09.2013 17:49
fajna przekaska albo dodatek do deserow!
Katarzyna/kate1980 19.02.2013 22:20
o muszę skorzystać z przepisu
romanrafal
romanrafal 19.02.2013 18:38
super
aginaa 19.02.2013 18:27
wspaniały
babajaga1969 19.02.2013 12:56
ale fajny - pyszne nawet do schrupania same :)
Poison1988 19.02.2013 10:30
na dodatek bardzo szybko znika :)
miroslawa 19.02.2013 04:07
kolejne pyszności na deserek
gosia561 18.02.2013 23:12
ciekawy dodatek
czekoladka_m 18.02.2013 22:29
Calkiem fajne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak