Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowo-czekoladowe ciasto kręcone

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
jaja 4 sztuki
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 3 łyżeczka
kakao 1 łyżka
cukier 1 szklanka
śmietanka kremowa 60 ml
gorzka czekolada 70 gram
masło 50 gram
sól 1/4 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowo-czekoladowe ciasto kręcone

Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa z pierwszym jajkiem będzie gładka, dodaj drugie i tak dalej. Dadaj cukier waniliowy. Teraz dodawaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i warzącą wodę. Wykładaj do formy wysmarowanej masłem. Najpierw waniliową część, potem czekoladową. Piecz 60 minut w 180 stopniach.

Polewa z prawdziwej czekolady:

60 ml kremówki
70 gr gorzkiej czekolady
szczypta soli
50 gr masła

Kremówkę podgrzej ale nie dopuść do zagotowania. Wrzuć połamaną czekoladę. Wymieszaj aż do rozpuszczenia. Teraz dodaj szczyptę soli i masło. Mieszaj. Jeśli będzie miała gęsta konsystencje, nie wpadaj w panikę, dolej odrobinę śmietanki i mieszaj. Kiedy przestygnie oblej ciasto. Polewa jest błyszcząca i nie matowi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 01.04.2014 08:28
mmmm pyszota!
Malinka 22.04.2013 20:50
Ciasto I klasa! Do kawki jak znalazł:)
goofy9 20.04.2013 23:08
świetny przepis, na pewno wypróbuję
Ania28 30.01.2013 19:06
właśnie na jaką blachę?
GOSIA18 30.01.2013 15:52
pyszności
piotrekg 30.01.2013 14:58
ile tej wody i jakie są wymiary blachy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak