Waniliowo-czekoladowe ciasto kręcone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jaja

    4 sztuki
  • masło

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier

    1 szklanka
  • śmietanka kremowa

    60 ml
  • gorzka czekolada

    70 gram
  • masło

    50 gram
  • sól

    1/4 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym jajku. Kiedy masa z pierwszym jajkiem będzie gładka, dodaj drugie i tak dalej. Dadaj cukier waniliowy. Teraz dodawaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj kakao i warzącą wodę. Wykładaj do formy wysmarowanej masłem. Najpierw waniliową część, potem czekoladową. Piecz 60 minut w 180 stopniach.

Polewa z prawdziwej czekolady:

60 ml kremówki
70 gr gorzkiej czekolady
szczypta soli
50 gr masła

Kremówkę podgrzej ale nie dopuść do zagotowania. Wrzuć połamaną czekoladę. Wymieszaj aż do rozpuszczenia. Teraz dodaj szczyptę soli i masło. Mieszaj. Jeśli będzie miała gęsta konsystencje, nie wpadaj w panikę, dolej odrobinę śmietanki i mieszaj. Kiedy przestygnie oblej ciasto. Polewa jest błyszcząca i nie matowi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 01.04.2014 08:28
mmmm pyszota!
Malinka 22.04.2013 20:50
Ciasto I klasa! Do kawki jak znalazł:)
goofy9 20.04.2013 23:08
świetny przepis, na pewno wypróbuję
Ania28 30.01.2013 19:06
właśnie na jaką blachę?
GOSIA18 30.01.2013 15:52
pyszności
piotrekg 30.01.2013 14:58
ile tej wody i jakie są wymiary blachy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat