Waniliowo-marchewkowe gofry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • laska wanilii

    0,5 łyżeczki ( wydrążonych ziarenek)
  • puree

    150 ml ( z marchewki)
  • mleko

    1 szkl
  • woda

    1 szklanka
  • olej

    0,5 szklanki
  • mąka tortowa

    45 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczki
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Waniliowo-marchewkowe gofry foto
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii, zmiksować.
Krok 2 - Waniliowo-marchewkowe gofry foto
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Krok 3 - Waniliowo-marchewkowe gofry foto
Do zmiksowanych żółtek wlać olej, mleko i wodę. Dodać pure z marchewki, krótko zmiksować.
Krok 4 - Waniliowo-marchewkowe gofry foto
Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać.
Krok 5 - Waniliowo-marchewkowe gofry foto
Do ciasta dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdalenaIC 28.06.2017 17:35
Pyszna propozycja :) Robię podobne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat