Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowo - kakaowe ciasto z kremem budyniowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jaja 6 szt
masło 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
mleko 3,2% 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 szt
cukier wanilinowy do smaku
cukier puder 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
masło 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowo - kakaowe ciasto z kremem budyniowym

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Na natłuszczoną blachę wylewamy najpierw połowę jasnego ciasta, następnie łyżką wykładamy ciasto kakaowe i polewamy jasnym. Pieczemy około 30 minut w 180º C. Pół kostki masła ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę i powoli dokładamy wystudzony budyń ugotowany z mleka, budyniu i cukru waniliowego. Doprawiamy sokiem z cytryny i cały czas ucieramy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Wierzch smarujemy resztkami kremu i posypujemy kakao lub okruszkami kakaowego ciasta i cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 03.03.2015 14:04
ekstra ciacho
IZABELA29 14.02.2014 16:59
zdjęcie zachęca by takie ciacho zrobić .
ben-ka 14.02.2014 08:46
Z chęcią bym spróbowała.
monisia1977 16.01.2014 11:27
super ciacho
Sroczka 15.01.2014 19:34
Przepysznie wygląda to ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak