Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowo – biszkoptowa tarta na kruchym migdałowym cieście

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
cukier wanilinowy 1 op
cukier puder 3 łyżki
masło 120 g
żółtko jajek 1 szt
migdały w płatkach 100 g
mąka pszenna do kremu 2 łyżki
mąka ziemniaczana do kremu 2 łyżki
cukier do kremu 120 g
mleko 400 ml
piwo 100 ml
żółtko jajek 3 szt
prażone płatki migdałów 50 g
Biszkopt 1 z 2 jaj
olejek waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowo – biszkoptowa tarta na kruchym migdałowym cieście

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Mąkę , cukry , masło , żółtko i płatki migdałów ( nie posiekane! ) dokładnie ze sobą zagniatamy.

Chwilkę chłodzimy , a następnie wylepiamy nim formę do tarty – u mnie duża 26 cm

Wkładamy do lodówki.



KREM :

Mąkę pszenną przesiewamy z ziemniaczaną i cukrem wanilinowym.

Dodajemy żółtka i 0,5 szklanki mleka , a następnie szybko mieszamy lub miksujemy.

Wlewamy resztę mleka i piwo.

Gotujemy na wolnym ogniu aż krem zrobi się gęsty – musimy cały czas mieszać , by krem się nie przypalił.

CAŁOŚĆ :

Przekładamy na kruche ciasto w formie do tarty.

Wygładzamy powierzchnię.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 – 35 minut – krem musi się ściąć a ciasto zezłocic.

Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i pokruszonym / posiekanym biszkoptem.

Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia2005 01.12.2013 14:51
ciekawy przepis ,na pewno wypróbuję
sanielcia 30.11.2013 21:07
Na pewno przepyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak