Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe wianuszki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
śmietana 1 szklanka
drożdże 2 dag
margaryna 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
białko do smarowania
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe wianuszki

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę. Siekamy. Dodajemy sodę, oraz śmietanę wymieszaną z drożdżami. Z gotowego ciasta toczymy wałeczki o średnicy 5 mm. Zaplatamy w wianuszek po dwa wałeczki i łączymy tworząc koło. Gotowe maczamy w białku, a następnie w mieszaninie sporządzonej z cukru kryształu i cukru waniliowego. Układamy na blaszce i pieczemy w 180°C do zrumienienia, około 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 31.12.2016 12:34
Znakomita słodkość.
Renataj 31.12.2016 11:43
Fajne i proste w przygotowaniu:)
MagdalenaIC 31.12.2016 02:12
Wyglądają pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak