Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe wafle przekładane

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
kakao 2 łyżki
kasza manna 4 łyżki
wafelki 5 dużych prostokątnych

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe wafle przekładane

Kroki postępowania

1
Masło przekładamy do garnuszka i roztapiamy, dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy, mieszamy
Krok 1 - Waniliowe wafle przekładane foto
2
jak cukier się rozpuści to dodajemy kakao i ekstrakt waniliowy. Garnuszek cały czas stoi na niewielkim ogniu, dosypujemy kaszę i podgrzewamy, ciągle mieszając przez ok 5 minut. Zdejmujemy garnuszek z ognia i zostawiamy masę do ostygnięcia.
Krok 2 - Waniliowe wafle przekładane foto
3
Wafle przekładamy ostudzoną masą.
Krok 3 - Waniliowe wafle przekładane foto
4
Na waflach kładziemy deskę do krojenia i dociskamy np naczyniem z wodą. Odstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 4 - Waniliowe wafle przekładane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 07.03.2014 19:21
Mnie też przypomniały dzieciństwo.Pyszne.
Janina 07.03.2014 14:34
Smaczne wafle;)
Triss 07.03.2014 13:48
proste i smaczne. ;)
Marta1986 07.03.2014 13:34
apetycznie wyglada
Wiktoria29 07.03.2014 13:33
przypominają o starych dobrych czasach dzieciństwa
Olga_SK 07.03.2014 13:23
Smak dzieciństwa :)
Pyszota 07.03.2014 12:49
pyszne domowe wafelki
PaniMISIOWA 07.03.2014 11:58
uwielbiam je!
as28 07.03.2014 11:52
super wafelki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak