Waniliowe pączki z dziurką

Waniliowe pączki z dziurką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,6 kg
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • drożdże

    5 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • ajerkoniak

    2 łyżki (waniliowy)
  • masło

    7 dag
  • mleko

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Waniliowe pączki z dziurką foto
Dodatkowo:
• Olej do smażenia,
• Cukier puder do posypania
Masło topimy. Studzimy.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie wymieszany pozostawimy do podrośnięcia.
Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko oraz żółtka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz.
Krok 2 - Waniliowe pączki z dziurką foto
Zagniatamy jeszcze 5 minut. Dodajemy alkohol. Ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Krok 3 - Waniliowe pączki z dziurką foto
Gotowe ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wycinamy koła (od szklanki).
Krok 4 - Waniliowe pączki z dziurką foto
W środku każdego wycinamy dziurki (np. za pomocą foremki na rurki ). Uformowane pączki pozostawiamy po podrośnięcia
Krok 5 - Waniliowe pączki z dziurką foto
Wyrośnięte krążki wrzucamy na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu.
Krok 6 - Waniliowe pączki z dziurką foto
Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Gotowe odsączmy na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 7 - Waniliowe pączki z dziurką foto
Pączki wychodzą pyszne i bez wątpliwości mogą konkurować z pączkami nadziewanymi. W karnawale robię je nawet kilka razy:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 10.08.2015 12:59
smakowite:)
berys18 13.05.2015 07:37
piękne pączusie
IZABELA29 25.06.2014 08:51
cudowne i takie puszyste
gusia1000 27.03.2014 18:29
Tylko takie robić.
Wiktoria29 12.03.2014 13:24
wygladaja tak lekko że aż chce się zjeść wszystkie
pierniczkowo 12.03.2014 10:42
apetyczne pączusie :)
Magula 12.03.2014 08:55
Śliczne Ci wyszły, takie równiutkie
ada.la 12.03.2014 08:49
jakie śliczne pączusie
agnieszka131919 12.03.2014 08:10
ale apetycznie wyglądają,pycha
Ewelina1991 12.03.2014 07:56
wspaniałe są

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat