Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe pączki z dziurką
Jeśli kochasz pączki, ale szukasz ich lżejszej wersji bez marmolady w środku, to pączki z dziurką, czyli domowe oponki, będą strzałem w dziesiątkę! Oprószone jedynie cukrem pudrem są idealnym dodatkiem do kawy, herbaty lub jako słodka przekąska na każdą okazję. Przyozdabiając pączki z dziurką lukrem i kolorową, cukrową posypką uzyskacie prawdziwe amerykańskie donuty! Nasz przepis na pączki z dziurką sprawi, że przygotowanie tych smakołyków będzie dziecinnie proste, a efekt zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Kroki postępowania
• Olej do smażenia,
• Cukier puder do posypania
Masło topimy. Studzimy.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie wymieszany pozostawimy do podrośnięcia.
Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko oraz żółtka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz.
Gotowe odsączmy na papierowym ręczniku.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.